Οικογένεια Φανουργάκη

Λίγα λόγια για την οικογένειά μας, το τόπο μας και την ιστορία του

Η παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης Π.Ο.Π. Μεσσαρά γίνεται στην περιοχή της Μεσσαράς που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη πεδιάδα της Κρήτης. Εκτείνεται νοτιανατολικά του όρους Ψηλορείτη, βόρεια του όρους Κόφινα και καταλήγει δυτικά στο Λιβυκό πέλαγος. Οι συγκεκριμένες γεωγραφικές παράμετροι στην περιοχή που αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Ευρωπαϊκής ηπείρου και στο οποίο καλλιεργείται η ελιά συντελούν στη δημιουργία ενός ειδικού μικροκλίματος για την ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας. Αυτό δεν συναντάται σε καμιά άλλη περιοχή της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα.

Η παρουσία της ελιάς στην Κρήτη επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά στη Μέση Νεολιθική εποχή (5400-4400 π.Χ.). Σύμφωνα με τους μελετητές η ελαιοκομία μεταδόθηκε στην Κρήτη από τις παράλιες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ξεκίνησε ταυτόχρονα σε περισσότερους τόπους, όταν υπήρξαν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι ελαιοκομικές γνώσεις των Μινωιτών εμφανίστηκαν και εφαρμόστηκαν πρώτα σε κάποιες από τις πυκνά κατοικημένες και αναπτυγμένες τότε περιοχές, όπως η Μεσσαρά με τις αρχαίες Φαιστό και Γόρτυνα, τα Αστερούσια, η Ιεράπετρα και η Σητεία. Πλήθος ευρημάτων της μινωικής εποχής που σώζονται σήμερα μαρτυρούν την ύπαρξη του καρπού της ελιάς, όπως έργα ζωγραφικής, αντικείμενα τέχνης, κοσμήματα, σκεύη, εργαλεία επεξεργασίας της ελιάς, αλλά και κουκούτσια ελιάς που βρέθηκαν σε μινωικούς τάφους στη Φαιστό και το Λέντα στην άκρη του Λυβικού πελάγους. Σήμερα στην αρχαιολογική περιοχή της Γόρτυνας σώζονται ελαιόδεντρα η ηλικία των οποίων ξεπερνά τα 1000 έτη.

Μνημειακό ελαιόδεντρο στην αρχαιολογική περιοχή της Γόρτυνας. Ο κορμός του περικλείει αρχαίο ρωμαϊκό κίονα.


Το σύμβολο του ελαιολάδου στην γραμμική γραφή Β΄,επιγραφές της οποίας έχουν βρεθεί στις ανασκαφές της Φαιστού και της Γόρτυνας στη Μεσσαρά.

Για περισσότερες από έξι δεκαετίες και τρεις γενιές η οικογένεια Φανουργάκη ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή των Στόλων στην κεντρική Μεσσαρά. Σήμερα με σεβασμό στην παράδοση και τις αξίες του ευλογημένου αυτού τόπου και με ευλαβική τήρηση όλων των σύγχρονων ορθών γεωργικών πρακτικών παράγουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό μας από ένα μεγάλο αριθμό ιδιόκτητων ελαιοδέντρων, αλλά και επιλεγμένων παραγωγών της οικογένειας και της περιοχής μας. Τα ελαιόδεντρά μας είναι αποκλειστικά της διάσημης ποικιλίας Κορωνέικη, που έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως η σημαντικότερη ποικιλία ελιάς στον κόσμο για την παραγωγή ελαιολάδου εκλεκτής ποιότητας. Η τυποποίηση και η συσκευασία των προϊόντων μας γίνεται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας στη Θεσσαλονίκη. Όλη η διαδικασία είναι πιστοποιημένη με ISO 22000 για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και τα προϊόντα μας πιστοποιούνται από τον κρατικό φορέα Agrocert για την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης τους.

Ελαιώνας μας στο στάδιο της ανθοφορίας
Δείτε το κτήμα μας στο Google maps

Η συγκομιδή της ελιάς ξεκινά στο τέλος Νοεμβρίου, γίνεται αποκλειστικά με μηχανικά μέσα και ολοκληρώνεται στα μέσα Ιανουαρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και τα στάδια ωρίμανσης του καρπού. Η μεταφορά του καρπού και η επεξεργασία του στο ελαιουργείο γίνεται πάντοτε αυθημερόν, ώστε να διασφαλίζονται τα παραγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η μάλαξη της ελαιοζύμης γίνεται αποκλειστικά σε θερμοκρασίες που δεν υπερβαίνουν ποτέ τους 27°C και για χρονικό διάστημα λιγότερο των 45 λεπτών από το γέμισμα των μαλακτήρων. Το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στις εγκαταστάσεις τυποποίησής μας. Όλες οι δεξαμενές διαθέτουν σύστημα τροφοδοσίας αζώτου, διασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και μηδενίζοντας τον κίνδυνο οξείδωσής του από το ατμοσφαιρικό οξυγόνο μέχρι και το στάδιο της τελικής εμφιάλωσης. Έτσι το τελικό προϊόν διατηρείται ολόφρεσκο και με όλα τα υψηλότατα ποιοτικά του χαρακτηριστικά μέχρι τη στιγμή της τελικής του κατανάλωσης.

Φορτωμένο ελαιόδεντρο γιγαντιαίων διαστάσεων στα κτήματά μας
Δείτε το κτήμα μας στο Google maps

Φωτογραφικό Υλικό

Μεσσαρά

Προβολή

Μεσσαρά

Προβολή

Ποταμίδα

Προβολή

Ποταμίδα

Προβολή
Fanourgakis Family